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The CBC & CFC codes often make references to requirements for an "Automatic Fire 
Alarm System", such as code sections 907.2.1 & 907.2.2.2 requiring manual or 
automatic fire alarm systems for educational buildings. However, neither the CBC nor 
CFC codes provides a definition for the "Automatic Fire Alarm System".  

 
Question 1:  

Does a fire alarm system which activates notification appliances throughout a building 
upon sprinkler waterflow and that calls out to a Central Station upon activation of the 
sprinkler system qualify as an "Automatic Fire Alarm System"?  
 
NO.  
The sprinkler system monitored by a sprinkler monitoring panel only does not 
constitute an automatic fire alarm system per CBC 2016 907.2.3.6. 

 
 
Question 2:  

"Automatic Fire Alarm System" intended to mean "Automatic Smoke Detection System" 
(a term which is used in other occupancy group requirements, such as Group E)? 
 
YES.  

 
Question 3:  

If they are intended to be one in the same, why do the two different terms exist within the 
same code documents? 
 

The term “automatic fire alarm system” is derived from the text language in the Education Code 
(example section 17074.50) and the Health and Safety Code (example section 13131.5). The 
definition in the California Code of Regulations (Title 24) intended to expand on the general 
language of the law as adopted the definition of AUTOMATIC SMOKE DETECTION SYSTEM. A 
fire alarm system that has initiation devices that utilize smoke detectors for protection of an area 
such as a room or space with detectors to provide early warning of fire. 

 


