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REGISTRATION REQUIREMENTS FOR TENT MANUFACTURERS 
 

OVERVIEW 
Subject Description 
Code  

 

Section(s):            

California Health and Safety Code and Title 19, California Code of 

Regulations 

Health and Safety Code section 13115 and Title 19, California Code of 

Regulations, sections 332, 334, 335, 1272, 1273 and 1273.2 

Edition: 

Requested By: 

N/A 

Victor Castellon, Exclusive Tent Rentals Inc.  

Date Received:  October 25, 2022 

 

QUESTION 1: 
Fabric is purchased from a fabric manufacturer, with an approved registration number. 
Does the fabric need to be retested and obtain a new registration number? 

 
ANSWER 1: 

No.  You can own the registered fabric without the requirement to re-test and re-register 
if you are not building a product protected by statute found in Health and Safety Code 
(HSC), Sections 13115 and 13119. 

 
QUESTION 2: 

Fabric is purchased from a fabric manufacturer, with an approved registration number. 
Does the approved fabric need to be re-registered if it’s being used to manufacture a 
tent? 

 
ANSWER 2: 

Yes.  The fabric manufacturers are not required to label a bolt of fabric. The required 
labeling of fabric panels’ is applicable to the tent manufacturer per Title 19, California 
Code of Regulations, section 1272. A fabric, to be registered is applicable when the 
fabric becomes one of the products that are protected by statute found in Health and 
Safety Code, sections 13115 and 13119. Additionally, the Health and Safety Code, 
section 13127, requires the registration for the material used in tents and decorative 
materials, for assembly occupancies must be renewed annually. 

 
QUESTION 3: 

Fabric is purchased from a fabric manufacturer, with an approved registration number. 
A manufacturer then sells a completed tent with the registered fabric. Will the new 
owner or future owners have to re-test the completed tent repeatedly? 

 

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?sectionNum=13115&lawCode=HSC
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?sectionNum=13119&lawCode=HSC
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I1D456BDF5BE511EC98C8000D3A7C4BC3?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?sectionNum=13115&lawCode=HSC
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?sectionNum=13119&lawCode=HSC
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?sectionNum=13127&lawCode=HSC
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ANSWER 3: 
No.  A registered tent can be purchased without the need for re-testing, if the new 
owner purchased a tent from a registered tent company. Do not alter the configuration 
of the purchased tent, change the company name, or remove the labeling per Title 19, 
California Code of Regulations, sections 335 and 1272. 

 
QUESTION 4: 

Will completed tents from a manufacturer require registration repeatedly to maintain 
their registered status? 

 
ANSWER 4: 

Yes.  HSC, Section 13127, requires the registration to be renewed annually with the 
Office of the State Fire Marshal’s Fire Engineering Division; Flame Retardant Chemicals 
and Flame program. 
Contact email: fr@fire.ca.gov 

 
QUESTION 5: 

Is a secondary registration optional as the word “desire” implies in regulation? 
 

ANSWER 5: 
Yes.  A secondary registration is an option for a company that has obtained a written 
agreement with the parent company. Per Title 19, California Code of Regulations, 
section 1275, a secondary registration is utilized when a company, that is required to 
have a registration, desires to utilize the test reports from the parent company to obtain 
a new registration number assigned to them. This option requires a written notarized 
agreement from both companies to be on file with the CAL FIRE - Office of the State 
Fire Marshal. 

https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I0CB799105BE511EC98C8000D3A7C4BC3?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I1D456BDF5BE511EC98C8000D3A7C4BC3?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?sectionNum=13127&lawCode=HSC
mailto:fr@fire.ca.gov
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I1D66615C5BE511EC98C8000D3A7C4BC3?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)

