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Dear Mr. Stover: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington DC 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
October 28, 2019, you requested an interpretation of the PHMSA Drug and Alcohol Testing 
regulations in 49 Code of Federal Regulations (CFR) Part 199. Specifically, you requested 
clarification as to whether certain employees would be subject to DOT drug and alcohol (D&A) 
testing, i.e., the testing described in the U.S. Department of Transportation (DOT) Procedures 
for Transportation Workplace Drug and Alcohol Testing Programs in 49 CFR Part 40. 

Part 199 requires operators of pipeline facilities subject to Parts 192, 193, or 195 to D&A test 
"covered employees" for the presence of prohibited drugs and alcohol using the DOT procedures 
in Part 40. A "covered employee" is an individual who performs a D&A "covered/unction. " 
Therefore, to determine whether an employee is subject to DOT D&A testing, it is essential to 
understand the various terms used and/or defined by PHMSA. 

Per §199.3: 
Covered employee, employee, or individual to be tested means a person who performs a 
"covered function," including persons employed by operators, contractors engaged by 
operators, and persons employed by such contractors. 

Covered function means an operations, maintenance, or emergency-response function 
regulated by Parts 192, 193, or 195 of this chapter that is performed on a ''pipeline " or on 
an "LNG facility. " 

Per §192.3: 
Pipeline means all parts of those physical facilities through which gas moves in 
transportation, including pipe, valves, and other appurtenance attached to pipe, 
compressor units, metering stations, regulator stations, delivery stations, holders, and 
fabricated assemblies. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application ofthe regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 
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Per §195.2: 
Pipeline or pipeline system means all parts of a pipeline facility through which a 
hazardous liquid or carbon dioxide moves in transportation, including, but not limited to, 
line pipe, valves, and other appurtenances connected to line pipe, pumping units, 
fabricated assemblies associated with pumping units, metering and delivery stations and 
fabricated assemblies therein, and breakout tanks. 

Per § 193 .2007: 
LNG facility means a pipeline facility that is used for liquefying natural gas or synthetic 
gas or transferring, storing, or vaporizing liquefied natural gas. 

A close read of the definitions above shows that the operations, maintenance, and emergency 
response functions described in the term "covered functions" means only those functions 
performed on those parts of a pipeline system through which the product flows in transportation 
or on those parts of an LNG plant where LNG is liquefied, vaporized, stored, or transferred. 
Parts 192, 193, and 195 each have subparts, sections, and paragraphs describing these operations, 
maintenance, and emergency functions. 

You presented a scenario in which an employee is on-site and moves an extension cord to 
prevent slips, trips, or falls. You asked if this employee would be considered as performing a 
"covered/unction," and thus, would be a "covered employee" subject to DOT D&A testing. 

While it is possible an employee performing an operations, maintenance, or emergency response 
function (i.e. covered function) on a pipellne or LNG facility may move an extension cord, the 
mere movement of an extension cord independent of an operations, maintenance, or emergency 
response function on a pipeline or LNG facility is not a "covered function." Therefore, this 
employee is not considered a "covered employee " and must not be DOT D&A tested. 

Notwithstanding the above, nothing in Part 199 prohibits an employer from D&A testing any of 
its employees using non-DOT procedures. 

lfwe can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 

Sincerely, 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
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4600 American Parkway  
Suite 300 
Madison, WI 53718, USA 
Phone: (980) 402-2595 
Email:  billy.stover@fleetworthy.com 
 
October 28, 2019 
 
Office of Pipeline Safety  
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration,  
Attn: PHP-30 
U.S. Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE.  
Washington, DC 20590-0001 
 
PHMSA.pipelinesafety@dot.gov 
 
Request for Interpretation 
 
Dear Sir or Madam: 
 
Requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 199 and 40) 
applicability of the DOT drug testing regulations to the definition of “covered employee.” 

 
Background 

Understanding a person is subject to the drug testing regulations under 49 CFR Parts 199 and 40 when 
that person performs an operation, maintenance, or emergency-response function on a pipeline or LNG 
facility, which is regulated by Part 192, 193, or 195.  Primary regulation in Part 192 that concerns an 
operator’s response to a pipeline emergency is 49 CFR 192.615, “Emergency plans.”  Under § 
192.615(a), an operator must have procedures for receiving notices of events that require immediate 
response by the operator. 

Question 1 

Pipeline operators determine which categories of employees (including contractors) are subject to the 
drug testing regulations.  In the case when an employee is on-site and moves an extension cord to prevent 
slips, trips, or falls (either on the pipeline or not on the pipeline), would this employee be considered as 
performing a covered function as described in 49 Part 192,  an independent function for which procedures 
are required by 49 CFR 192.615(a), or it does not appear that the employee is performing covered 
functions?  Since the work does not appear to satisfy Part 192, 193, or 195 operating, maintenance, or 
emergency-response requirements, the contractor employees would not be subject to drug testing. 

I respectfully request a written response to this inquiry at your earliest convenience.   

Sincerely, 

Billy Stover 
Billy Stover 
DOT Regulatory Compliance Consultant 
Fleetworthy Solutions 
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